Met Warehouse renovation planning takes an exciting next step

Photo: Bryce Vickmark

Photo: Bryce Vickmark

NOTE: This article is excerpted from an article on MIT News. Read the original here.

MIT’s campus is like a living organism, as changing programmatic needs and new opportunities make for a vibrantly evolving landscape.

One exciting new feature of this condition is the adaptive reuse of the Metropolitan Storage Warehouse at the corner of Massachusetts Avenue and Vassar Street. The massive brick structure was built in the late 19th and early 20th centuries and is of high historic significance for its architecture and its association with the history and development of the City of Cambridge.

Plans are now under way to renovate this building to serve as a new home for the MIT School of Architecture and Planning (SA+P) and a campus-wide makerspace run by Project Manus. And, after an in-depth community-driven search and selection process, an architect has now been selected to lead the project.

The next chapter of SA+P history

The reenvisioned structure will create a hub for design research and education, allowing the school to expand its range of activities and offering benefits to the Institute community. The ground floor will be dedicated to the campus’s largest makerspace open to all of MIT, overseen by Project Manus, and an auditorium, galleries, and convening spaces.

The proposed renovations would preserve the structure’s distinctive external features and create 200,000 square feet of state-of-the-art interior spaces including classrooms, studios, workshops, galleries, and an auditorium. 

The innovative project has garnered early financial support from SA+P alumni and others with an interest in the next chapter in the history of MIT and the school, which this year is celebrating 150 years of architecture education at MIT.   

“The project will be a confluence of concepts related to adaptive renewal, environmental responsiveness as exemplary of approaches to climate change, and progressive ideas about the architecture of design pedagogy and research,” says Andrew Scott, interim head of the Department of Architecture.

The architecture firm of Diller Scofidio + Renfro (DS+R) has been tapped to lead the redesign. Founded in 1981, DS+R is a design studio whose practice spans the fields of architecture, urban design, installation art, multimedia performance, digital media, and print. With a focus on cultural and civic projects, DS+R’s work addresses the changing role of institutions and the future of cities. The studio is based in New York and is comprised of over 100 architects, designers, artists, and researchers, led by four partners — Elizabeth Diller, Ricardo Scofidio, Charles Renfro, and Benjamin Gilmartin.

Among DS+R’s many recognized projects are the High Line in New York City and the Institute of Contemporary Art in Boston. 

“A project of this scale and complexity, which demands a design sensibility informed by both art and technology — along with a deep understanding of architecture education as well as the role of public space — is made for a firm like DS+R,” says Hashim Sarkis, dean of the School of Architecture and Planning.

DS+R will work with local partner Leers Weinzapfel Associates, an architecture and urban design firm that has won many national design awards and brings added expertise in sustainability and historic building renovation.